Άμφισσα η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας

Η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, είναι χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας και ανατολικά του Παρνασσού. Δορυφορικά έχει την Ιτέα να απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών 20 χιλιόμετρα και το ιστορικό Γαλαξίδι 30 χιλιόμετρα. Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο άκρου του πασίγνωστου Ελαιώνα της Άμφισσας, που αναφέρεται ως ο παλαιότερος στον κόσμο.

Στην Άμφισσα αξίζει…

…να ανακαλύψετε το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς όπου βρισκόταν και η ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας

…να περπατήσετε την παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, τη Χάρμαινα, κάτω από το κάστρο της πόλης.

…να αναζητήσετε το φαράγγι της Ρεκκάς, που καταλαμβάνει έκταση 4.626 εκταρίων και στο οποίο έχετε πρόσβαση από το Προσήλιο και τη Βίνιανη.

…να προσκυνήσετε στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κέντρο της πόλης με τις περίφημες τοιχογραφίες αλλά και στον Βυζαντινό Ναός του Σωτήρο, χτισμένος τον 11ο αιώνα σε απότομη πλαγιά, 3 χλμ. μακριά από την πόλη, με τοίχους από πωρόλιθο.

…να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο όπου έγινε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, αλλά και το λαογραφικό μουσείο.

…να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της πόλης με τα πολλά αρχοντικά λαϊκής τεχνοτροπίας και τα νεοκλασικά, απόδειξη του πλούτου μιας άλλης εποχής.

Η Άμφισσα είναι επίσης γνωστή για τις αξιόλογες πολιτιστικές της εκδηλώσεις όπως τα Φωκικά και το καρναβάλι.
Επίσης η πάνω πλατεία (Κεχαγιά) της πόλης ήταν το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Φωκίδας, ενώ η κάτω πλατεία ή πλατεία (Ησαΐα), προς τιμή του ομώνυμου επισκόπου και εθνικού ήρωα, είναι το ουσιαστικό κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο, ενώ συγκεντρώνει πλήθος καταστημάτων.

 

default