Το επιβλητικό Κάστρο της Σκύρου

Στο ψηλότερο σημείο της χώρας της Σκύρου, ένας πέτρινος γίγαντας ύψους 179 μ., καλά κρατεί την αρχαία ακρόπολη και έδρα του Λυκομήδη που σύμφωνα με τον μύθο υπήρχε εδώ.

Φρουρός αρχαίων μυστικών και ιστορικών γεγονότων, το κάστρο υπήρξε μάρτυρας του φόνου του Θησέα από τον Λυκομήδη αλλά και της μεταμφίεσης του Αχιλλέα σε γυναίκα προσπαθώντας να αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο.

Υπέφερε από επιδρομές, από λεηλασίες, από πειρατικές εισροές και άκαρδες κυριαρχίες που αδιαφορούσαν για την ύπαρξη και τη διατήρησή του. Εδώ έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού και το κάστρο μαζί με το λαό του έζησε χρόνια ταραγμένα προσφέροντας πάντα καταφύγιο στους κατοίκους του νησιού.

Αφέθηκε στη μοίρα του και στην αδυσώπητη μανία του ανθρώπου και του Χρόνου, παραμελημένο από σωτήριες παρεμβάσεις μετατροπές και ενισχύσεις, γι’ αυτό και δεν σώζεται σε καλή κατάσταση.
Ήρεμο πια περιμένει αυτούς που θέλουν να κατακτήσουν το ψηλότερο σημείο της Χώρας του νησιού για να επιδείξει τα ελάχιστα ίχνη της αρχαίας ακρόπολής, τα ερείπια από το Βυζαντινό κάστρο, αλλά και να προσφέρει γενναιόδωρα την απεραντοσύνη του Αιγαίου.