Τα υπερφυσικά δρακόσπιτα της Εύβοιας

Τα μοναδικά λατρευτικά κτίσματα της Εύβοιας, τα υπερφυσικά δρακόσπιτα της Εύβοιας, ή «δραγκό», για τους ντόπιους,  τα πέτρινα σπίτια από τεράστιους μονόλιθους, βρίσκονται διάσπαρτα στα ορεινά της Νότιας Εύβοιας και καλύπτονται από μία αχλή μυστηρίου σχετικά με την ηλικία και την χρήση τους.

Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως δεν έχουν θεμέλια και οι τεράστιες πλάκες τους δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο δομικό υλικό. Αντίθετα έχουν τοποθετηθεί η μια πάνω στην άλλη και για αντίβαρο έχουν χρησιμοποιηθεί τεράστιοι ογκόλιθοι.

Βρίσκονται χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές βουνών, στην περιοχή των Στύρων ενώ τα τρία που αποτελούν το συγκρότημα Πάλλη Λάκα είναι εύκολο να τα επισκεφτείτε, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες από τα Στύρα και κάνοντας πεζοπορία λίγων λεπτών. Οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν μία μικρή ανάβαση στο βουνό Όχη, σε 1365 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Κάρυστο, ακολουθώντας, από το καταφύγιο, το μονοπάτι που οδηγεί βόρεια, για να επισκεφτούν το πιο εντυπωσιακό και καλύτερα διατηρημένο δρακόσπιτο του βουνού, όπου βρέθηκαν αρχαϊκά αντικείμενα και εικάζεται ότι ήταν ναός της Ήρας ή του Ηρακλή. Πλούσιο λαογραφικό υλικό, αποτελούν οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή. Αντικείμενο έρευνας αποτελεί επίσης από ποιους κατασκευάστηκαν αυτά τα παράξενα κτίσματα.