Article

Πρόεδρος της ΠΟΞ: Αύξηση των αφίξεων αλλά όχι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής στο ΑΜΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για μια τουριστική χρονιά που δεν έχει τη δυναμική που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ παρατηρείται αύξηση των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, εντούτοις αυτή δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Αυτό συμβαίνει καθώς η ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξητικής τάσης.

Αναφέρει επίσης πως οι αιτιάσεις περί “υπερτουρισμού” μέχρι σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών. Συμπληρώνοντας: “Το να πλήττουμε μόνοι μας την εικόνα της χώρας μας είναι αυτοκαταστροφικό και μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά, πρωτίστως δε οι τοπικές κοινωνίες για τις οποίες υποστηρίζουν πως ενδιαφέρονται όσοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον τουρισμό και να του αποδώσουν ευθύνες που δεν του αναλογούν”.

Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι την φετινή τουριστική χρονιά

Παραμένοντας στα στοιχεία που προβληματίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο την φετινή τουριστική χρονιά, ο κ. Χατζής παρατηρεί ότι καταγράφεται μια κόπωση τους μήνες της υψηλής περιόδου. Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο δεν ακολουθούν τη δυναμική της προηγούμενης περιόδου, με τα πολυτελή και ακριβότερα προϊόντα να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για μια τουριστική χρονιά που δεν έχει τη δυναμική που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα δύο χρόνια, με τα σημάδια της κόπωσης να είναι ξεκάθαρα σε όλους τους προορισμούς. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη που εμφανίζει σημαντική υποχώρηση -12%, ειδικότερα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου- Μαΐου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αφίξεις και έσοδα

Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρει: “Ενώ παρατηρούμε αύξηση των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, εντούτοις αυτή δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Εικάζουμε βάσιμα λοιπόν πως η ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξητικής τάσης. Πιο συγκεκριμένα τώρα, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ προκύπτει πως μέχρι τώρα εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει το αεροδρόμιο Αθηνών (+15%) και το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης (+38%) ενώ μείωση παρατηρείται στα αεροδρόμια Κεφαλονιάς (-1%), Σαντορίνης (-4%), Μυκόνου (-9%) και Καβάλας (-11%)”.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι καταγράφεται μια κόπωση τους μήνες της υψηλής περιόδου, αναφέρει ο κ. Χατζής. Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο δεν ακολουθούν τη δυναμική της προηγούμενης περιόδου. Ιδιαίτερα τα πολυτελή και ακριβότερα προϊόντα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η αρνητική τάση είναι ένα προειδοποιητικό “καμπανάκι”.
Επίσης, παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση, που χαρακτηρίζεται από γενικεύσεις και απλουστεύσεις, να υποστηριχθεί πως για περιστατικά υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών ευθύνεται ο τουρισμός. Μολονότι, η άποψη αυτή δημιουργεί εντυπώσεις δεν βοηθάει στη διάγνωση των πραγματικών αιτιών και προβλημάτων, όπου αυτά εμφανίζονται. Οι αιτιάσεις περί “υπερτουρισμού” μέχρι σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα: Απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών.
Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να εφευρίσκουμε αόρατους εχθρούς. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το να πλήττουμε μόνοι μας την εικόνα της χώρας μας είναι αυτοκαταστροφικό και μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά, πρωτίστως δε οι τοπικές κοινωνίες για τις οποίες υποστηρίζουν πως ενδιαφέρονται όσοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον τουρισμό και να του αποδώσουν ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Διάχυση της τουριστικής κίνησης και σε προορισμούς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της επισκεψιμότητας

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ προσθέτει πως η Ελλάδα είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές και μπορεί να είναι προορισμός 365 μέρες το χρόνο, με εξαιρετικές ευκαιρίες για διακοπές και στις 13 περιφέρειες της. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί ο επισκέπτης να βρει τη φιλοξενία που καλύπτει τις ανάγκες του, σε εξαιρετικά όμορφους προορισμούς. Απαιτείται όμως και μια αλλαγή στην κουλτούρα των διακοπών, όπως συμβαίνει και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Να διευρυνθεί δηλαδή το χρονικό φάσμα χορήγησης των ετήσιων αδειών και να ξεφύγουμε από το στερεότυπο του Αυγούστου που “νεκρώνουν” τα πάντα, ξεκινώντας από το δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα να προσαρμόζεται υποχρεωτικά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ποιοτικές διακοπές όλων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: imerisia