Ο Ιαματικός βράχος της Αιδηψού

Η Αιδηψός είναι ένα από τα πιο παλιά και γνωστά θέρετρα στον κόσμο όταν πρόκειται για ιαματικά λουτρά και θεραπεία. Υπάρχουν περισσότερες από ογδόντα μεμονωμένες πηγές με νερά που κυμαίνονται από 40 έως 80 βαθμούς.

Η ιστορία των λουτρών της Αιδηψού είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο, τον θεό που δάμαζε τη φωτιά, να δημιουργήσει θερμά λουτρά για να πηγαίνει εκεί ο Ηρακλής για να ξεκουράζεται μετά τους άθλους του. Ο Ήφαιστος, λοιπόν, εκπληρώνοντας την επιθυμία της Αθηνάς, χτύπησε με το σφυρί του τον βράχο της Αιδηψού δημιουργώντας στο σημείο εκείνο μια ιαματική πηγή απ’ όπου ξεπήδησαν θερμά νερά.

Ο Ιαματικός βράχος της Αιδηψού αποτελεί ένα μεγαλείο της φύσης και φαινόμενο αφού είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη εναπόθεσης τόσο μεγάλης ποσότητας ασβεστωμάτων και ιχνοστοιχείων από ιαματικό νερό.

Η παραλία των Λουτρών Αιδηψού βρίσκεται στην καρδία της λουτρόπολης. Εδώ κάνουν κυρίως μπάνιο όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα καυτά ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τις πηγές. Νερά θερμά που ρέουν ελεύθερα στη καταγάλανη θάλασσα του Ευβοικού κόλπου, που εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τα θερμά νερά, λόγω της μοναδικής τους σύστασης, προσφέρουν τη δυνατότητα αποτοξίνωσης και χαλάρωσης.