Ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου

Μάρτυρας της ιστορίας, ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου αφηγείται την βαναυσότητα των Γερμανών κατακτητών, όταν στις 18 Ιουνίου του 1944, έγινε η επιδρομή στη Σπερχειάδα. Τα χαλάσματά του μιλούν για το ειδεχθές πρόσωπο των Ες Ες, τον θάνατο άμαχων πολιτών, για τις απελπισμένες κραυγές των γυναικών, για τα 489 σπίτια που κάηκαν εκείνη την ημέρα για την ολική ισοπέδωση της πόλης.

Ο ναός, μαζί με τον ναό της Αγίας Παρασκευής, ανατινάχτηκε αποσκοπώντας να κάμψουν το ηθικό των πιστών . Η εκκλησία έχει χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και από το μένος των Γερμανών δεν γλίτωσε ούτε το Ιερό Δισκοπότηρο του ναού ούτε το Ευαγγέλιο τα οποία και έκλεψαν. Τα δυο ιερά αντικείμενα εντοπίστηκαν στη Θήβα το 1947 αλλά ζητήθηκαν χρήματα για να επιστραφούν στην εκκλησία. Τα έξοδα τότε κάλυψε η ενορία της πόλης για να αποτελούν σήμερα τα μοναδικά σωζόμενα κειμήλια, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του ναού.

Σήμερα ο ναός του Αγίου Νικολάου στέκει ερειπωμένος αλλά με ένα μεγάλο μέρος του να αντιστέκεται ακόμα και τώρα, σηματοδοτώντας την τοπική ιστορία και απαιτώντας την σύγχρονη καταγραφή της. Από το 2000 ο ναός έχει ανακηρυχτεί μνημείο και αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής.