Ιερό Προσκύνημα Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι της Βόρειας Ευβοίας και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Στην εκκλησία φυλάσσεται άφθαρτο το σκήνωμα του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε από το Προκόπι της Μ.Ασίας τον Οκτώβριο του 1924 από πιστούς πρόσφυγες, στο νέο Προκόπι Ευβοίας που έμελε να γίνει η νέα τους πατρίδα. Το σκήνωμα φυλάσσεται ολόσωμο και σεπτό σε σκαλιστή ασημένια λάρνακα και φέρει στάσεις από την ζωή και το μαρτύριο του, με θαυμαστή λεπτομέρεια και απεικόνιση.

Η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού ξεκίνησε το έτος 1930 και ολοκληρώθηκε το 1951, μετά κόπους πιστών. Έκτοτε λειτουργεί ως προσκυνηματικός και υποδέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Ιερό Προσκύνημα της Εύβοιας διαθέτει ξενώνα δυναμικότητος 160 κλινών για τους μακρινούς προσκυνητές, ο οποίος, εκτός από τα υπνοδωμάτια, περιλαμβάνει και αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, τραπεζαρίες, μουσείο και έχει φιλοξενήσει Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, Ιερατικά Συνέδρια, λειτουργικά συμπόσια και εκδηλώσεις.

Η ορθοδοξία γιορτάζει τον θαυματουργό άγιο στις 27 Μαΐου με πλήθος πιστών να τιμά τη μνήμη του.
Αναρίθμητα είναι τα θαύματα του Αγίου, πολλά άγνωστα, αλλά και αρκετά από αυτά γνωστά στο ευρύ κοινό. Από τα πρώτα χρόνια, μετά το θάνατό του το 1730, στη Μ.Ασία πλήθος εμφανίσεων και θαυμάτων συντελούνται μπροστά στη λάρνακα του Αγίου. Πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενών.