Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού βρίσκεται στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων. Η εκκλησία αποτελεί και ενοριακό ναό του οικισμού και βρίσκεται στην παραλία και στη μέση του οικισμού.

Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου και ο ενοριακός ναός πανηγυρίζει προσελκύοντας πλήθος πιστών που έρχονται να προσκυνήσουν τον εορτάζοντα άγιο.

Ο Άγιος Παντελεήμων έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα υπήρξε μεγάλος ιατρός, ο οποίος θεραπεύει κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια. Εκποίησε την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και πρόσφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Όταν κλήθηκε από τον Αυτοκράτορα να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος ο ίδιος όμως αρνήθηκε. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο.

Τα Καμένα Βούρλα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη, βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και είναι γνωστή για τις θεραπευτικές πηγές της.