Γαλαξίδι: Η ναυτική πολιτεία

Αρχοντικό, γραφικό, με σπουδαία ναυτική ιστορία το Γαλαξίδι αποκαλύπτεται στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου. Τα δύο του φυσικά λιμάνια, η Αγορά και ο Χηρόλακας, αποτέλεσαν για πολλά χρόνια ορμητήριο θαρραλέων ναυτικών, που όργωναν με τα περίφημα γαλαξιδιώτικα σκαριά ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Το άρωμα της πάλαι ποτέ ναυτικής δύναμης του οικισμού είναι διάχυτο παντού. Στα νεοκλασικά καπετανόσπιτα με τις χρωματιστές προσόψεις και τις λουλουδιασμένες βοτσαλωτές αυλές ή τα πέτρινα μπαλκόνια κοσμημένα με ακρόπρωρα πλοίων. Ξεχωρίζουν το αρχοντικό Τσαλαγγύρα (σήμερα φιλοξενεί το κτίριο του Δημαρχείου), το αρχοντικό Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το πέτρινο Παρθεναγωγείο και το αρχοντικό Μπουρζέικο.

Περιδιαβαίνοντας στα γραφικά καλντερίμια θα συναντήσετε παραδοσιακές πλατείες και καλόγουστα καταστήματα. Ενώ ακριβώς απέναντι από το λιμάνι δεσπόζει το όμορφο Άλσος Πέρα Πάντα που φιλοξενεί δυο αρχαία μνημεία: τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένη εκεί.

Στο ψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δυο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο. Σημαντικό προσκύνημα της ναυτοπολιτείας είναι ωστόσο και η Αγία Παρασκευής, με το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο και τον ζωδιακό κύκλο – ηλιοτρόπιο σκαλισμένο στο δάπεδο του 1911.

Το γραφικό τοπίο συμπληρώνει η Ακτή Οιάνθειας με πλήθος επιλογών για καφέ και φαγητό.

Αξίζει φυσικά να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο για να θαυμάσετε αξιόλογα αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του τόπου.

Πολυπρόσωπο και συνεχώς ανερχόμενο, το Γαλαξίδι, δεν ανήκει σε αυτούς τους παραθαλάσσιους προορισμούς που ερημώνουν το χειμώνα. Η κομβική του θέση του επιτρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει όχι μόνο εκείνους που το επιλέγουν για ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο αλλά και τους λάτρεις των χειμερινών σπορ από την Αράχωβα ή εκείνους που κάνουν αρχαιολογικό τουρισμό στους Δελφούς.

@holidaysgreece.gr 📍Γαλαξίδι #holidaysgreece #greecetiktok #holiday #greece #galaxidi #galaxidigreece #fokidagreece #fyp #viral #fypシ #foryoupage #travelingreece #traveltiktok #greecetiktok ♬ Sun Goes Down (feat. Jasmine Thompson) [Radio Mix] – Robin Schulz