Αρχαίο Μουσείο Τανάγρας

Το αρχαίο μουσείο Τανάγρας αποτελεί το πρόσημο της περιοχής, σημαντική πηγή διάδοσης και ενημέρωσης της ιστορίας του τόπου αλλά και εστία πολιτισμού της Ταναγραϊκής τέχνης, των μύθων και των λατρειών του τόπου.

Στεγάζεται σε ένα αρχαίο και εμβληματικό κτίριο και φιλοξενεί σε πέντε αίθουσες ευρήματα που καλύπτουν το διάστημα από τους προϊστορικούς έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Το μουσείο χαρακτηρίζεται για τον εξωστρεφή του χαρακτήρα, μοιράζοντας στον επισκέπτη κείμενα και εποπτικό υλικό για την πόλη, τους μύθους, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα της περιοχής.

Ο επισκέπτης…
…θα θαυμάσει στις μεγάλες στοές της αυλής αρχιτεκτονικά μέλη δημοσίων κτισμάτων και ιερών.
…θα ξεχωρίσει, στην αίθουσα Προϊστορικών Χρόνων, τις δυο λάρνακες με ζωγραφικές παραστάσεις και τον πώρινο κύβο με χαραγμένες παραστάσεις πλοίων.
…θα συναντήσει, στην αίθουσα Αρχαϊκών Χρόνων, ευρήματα που προέρχονται από Ταναγραϊκές νεκροπόλεις.
…θα εντυπωσιαστεί, την αίθουσα των Ελληνιστικών Χρόνων, με το γνήσιο αντίγραφο σημαντικής επιγραφής, η οποία εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου.
…θα απολαύσει, στην αίθουσα Ρωμαϊκών Χρόνων, μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά εκθέματα του ακέφαλου ανδριάντα και μιας Καρυάτις αλλά και ευρήματα από κτίσματα εμπορικού χαρακτήρα.