Αντίκυρα: Ένα παραθαλάσσιο χωριό που θυμίζει νησί.

Το κάποτε κλασικό μικρό και παραδοσιακό ψαροχώρι, έχει μετατραπεί πλέον σε μια σύγχρονη κωμόπολη διατηρώντας παράλληλα το γραφικό του χαρακτήρα. Η εικόνα της μοιάζει με νησί και διαθέτει άρτιες οργανωμένες υποδομές φιλοξενίας και διασκέδασης.

Αποτελεί τη δυτικότερη κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού και ουσιαστικά μέρη της αποτελούν και οι δυο μικροί γειτονικοί οικισμοί, ο Άγιος Ισίδωρος και η Αγία Σωτήρα.

Το γραφικό χρώμα του οικισμού είναι έντονο στο λιμανάκι του, στα παραδοσιακά ταβερνάκια με τα φρέσκα ψάρια δίπλα στο κύμα, στα δρομάκια του. Οι ακτές και οι παραλίες των γύρω περιοχών κάνουν την Αντίκυρα ακόμα πιο ελκυστική. Η πιο χαρακτηριστική είναι η παραλία του Αγίου Ισιδώρου, αλλά και η παραλία της Αντίκυρας όπως και στο Λιμάνι “Κούτρου”.

Στην Αρχαία Αντίκυρα θα δείτε τα ερείπια των ναών της Αρτέμιδος και της Αθηνάς, αλλά και τμήματα του αρχαίου οικισμού. Σώζονται επίσης τμήματα από το τείχος και το νεκροταφείο της ύστερης αρχαιότητας.

Τέλος η Αντίκυρα είναι ένα καλό ορμητήριο για σύντομες και ενδιαφέρουσες αποδράσεις, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στη φημισμένη Μονή του Οσίου Λουκά, αλλά και στους Δελφούς και την Αράχωβα.