Βόρας Καϊμακτσαλάν

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.

Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει “λευκή κορυφή” όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα). Ο Βόρρας έχει εμβαδό 522.860 στρεμμάτων.

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

Χαρακτηριστικό του όρους Βόρρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας απλώνεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar. Η Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Πέλλας – Φλώρινας – Κοζάνης.

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγουν στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις καθώς και καφέ-μπαρ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι. Χιλιάδες χιονοδρόμοι το επισκέπτονται και κάθε χρόνο γίνεται εκεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο “Pέμα του Φλώρου”.

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Παναγίτσα, Λουτρά Πόζαρ, Νέος Άγιος Αθανάσιος, υπάρχουν καλαίσθητοι ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Η θέα από το όρος Βόρρας είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς την Λίμνη Βεγορίτιδα.


Αξιοθέατα

Το Δάσος του Καϊμάκτσαλαν: Είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-ΚαϊμάκτσαλανΣτην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα  χιονοδρομικά της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Τα Λουτρά Πόζαρ: Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από το Λουτράκι βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ. Το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με πλατάνια, θεαματικές βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, και εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών, καθώς και με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν αναδείξει τα Λουτρά σε έναν ελκυστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από λουτροθεραπεία (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, βρογχίτιδες, νευρικές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος), τα μεταλλικά νερά των πηγών είναι κατάλληλα και για ποσιθεραπεία (παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του πεπτικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, χρόνιες κολίτιδες, γαστρίτιδες, χολοκυστίτιδες). Η λουτρόπολη λειτουργεί όλο τον χρόνο και όλο το 24ωρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Το Φαράγγι του Ράμνο Μπορ: Σημαίνει ίσιο Πεύκο και διαρρέεται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου ή θερμοπόταμο Τοπλίτσα. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν την περιήγηση στο φαράγγι κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία και θα αφεθούν στη μαγεία της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ενα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά. Το συνολικό του μήκος είναι 34 χλμ, ακολουθώντας μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους μέσα από πεύκα, πλατάνια, απόκρημνα βράχια και μικρούς καταρράκτες.

Η λίμνη – Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών: Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο.

Το Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό- Λαογραφικό Μουσείο: Λειτουργεί στα Λουτρά Πόζαρ όπου στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων και τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 140 εκ. ετών.

Το Δάσος των Προμάχων ή Μαύρο Δάσος: Σε αυτό το δάσος ευδοκιμεί η πενταβέλονη πεύκη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς αποτελεί μοναδικό είδος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μ. Αλέξανδρος εξόπλισε τη Μακεδονική Φάλαγγα με ακόντια κατασκευασμένα από ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος.

 

Πως θα πάτε

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν απέχει 49 χλμ από την πόλη της Έδεσσας.

Υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Η πρώτη διαδρομή είναι Έδεσσα – Άρνισσα – Άγιος Αθανάσιος και η απόσταση είναι 49 χλμ και η δεύτερη διαδρομή είναι Έδεσσα – Λύκοι – Κερασιά που απέχει μόλις 39 χλμ.

Από την Αθήνα η απόσταση είναι 620 χλμ και ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια, πάνω στην Εγνατία Οδό. Από την Βέροια συνεχίστε για Έδεσσα και από εκεί για Φλώρινα. Περίπου 35 χλμ από την Έδεσσα θα συναντήσετε τη διασταύρωση για Άρνισσα – Άγιο Αθανάσιο.

Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 140 χλμ και παίρνετε το δρόμο για Έδεσσα και συνεχίζετε για Φλώρινα μέχρι την έξοδο για Άρνισσα – Άγιο Αθανάσιο (140 χλμ).

*Για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι απαραίτητη η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων.