Βόλος Μαγνησίας

Ο Βόλος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας και η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Μια μεγάλη, δυναμική και σύγχρονη πόλη, που βρέχεται από τον Παγασητικό Κόλπο και σκιάζεται από το πανέμορφο Πήλιο με τα γραφικά του χωριά.

Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας ανάμεσα στην πρωτεύουσα Αθήνα (απόσταση 325 χλμ) και τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη (απόσταση 215 χλμ).

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Πηλίου και είναι χτισμένη στη θέση που βρισκόταν η Αρχαία Ιωλκός, απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιάσωνας με την Αργώ και τους συντρόφους του για την Αργοναυτική εκστρατεία.

Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου περιλαμβάνει τους Δήμους Βόλου, Ιωλκού, Αισωνίας και Νέας Ιωνίας. Το τοπωνύμιο του Βόλου εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αιώνα. Για την προέλευση της ονομασίας Βόλος υπάρχουν πολλές εκδοχές όπως ότι είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός, ή προήλθε από το όνομα Φόλος που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας είτε προέρχεται από την σλαβική λέξη golo, που σημαίνει γυμνός-φαλακρός είτε είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος.

Ο Βόλος είναι μια πανέμορφη πόλη με πανάρχαια και πλούσια ιστορία. Δυο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1883, ιδρύθηκε ο Δήμος Παγασών, ο οποίος μετονομάσθηκε σε Δήμος Βόλου το 1954. Η ανάπτυξη της πόλης έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν ραγδαία. Η ευνοϊκή του θέση, το λιμάνι του καθώς και η κατασκευή του σιδηρόδρομου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας καθώς και στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική άνθηση του τόπου.

Σήμερα, ο Βόλος αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο ενώ θα σας γοητεύσει με το πολεοδομικό του συγκρότημα και το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι στην Ελλάδα. Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στο εμπόριο, την βιομηχανία, την βιοτεχνία και τον τουρισμό. Μια σύγχρονη πόλη με πολιτιστική άνθηση, πνευματική δημιουργία που συνταιριάζει αρμονικά το νεοκλασικό με το μοντέρνο.

Ο Βόλος είναι μια από τις τέσσερις πόλεις στις οποίες διεξήχθησαν προκριματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 που διοργάνωσε η Αθήνα, στο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό στάδιο.

Επίσης, στον Βόλο βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκε το 1954 και έδωσε νέα πνοή στην πόλη, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Βόλου είναι η ζωντάνια και ο δυναμισμός που έχει η πόλη, η έντονη ζωή καθώς και η πολύ καλή αγορά που διαθέτει.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα φημισμένα τσιπουράδικα της περιοχής όπου θα απολαύσετε το καθιερωμένο τσίπουρο συνοδευόμενο με θαυμάσιους θαλασσινούς μεζέδες.
Τα τσιπουράδικα αποτελούν μια παράδοση που προέρχεται από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι συνήθιζαν να μαζεύονται σε μικρά καφενεδάκια του λιμανιού, πίνοντας τσίπουρο συντροφιά με θαλασσινούς μεζέδες. Στην πόλη θα βρείτε πάνω από 350 τσιπουράδικα.

Ο Βόλος είναι και η γενέτειρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, γιό του Εβαρίστο ντε Κίρικο ο οποίος δημιούργησε και το φημισμένο τρενάκι του Πηλίου, του διεθνούς φήμης μουσικού Βαγγέλη Παπαθανασίου καθώς και της Όλγας Βασδέκη πρωταθλήτριας στίβου στο τριπλούν.

Σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, αξιόλογη πολιτιστική υποδομή, μια ζωντανή καλλιτεχνική και πνευματική ζωή εξελίσσουν το Βόλο σε ένα δυναμικό κέντρο της Ελληνικής περιφέρειας.

Ο Βόλος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου, τις υπέροχες παραλίες του Παγασητικού κόλπου και του Αιγαίου αλλά και από τα νησιά Βόρειων Σποράδων.

Έχει άριστες τουριστικές υποδομές και διαθέτει πολλά και άνετα ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, έντονη νυχτερινή, εστιατόρια και φυσικά σας δίνει την ευκαιρία να γευθείτε το φημισμένο τσίπουρο.

Το ταξίδι στον Βόλο μαγεύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και κάνει τις διακοπές σας αξέχαστες όποια εποχή και αν επιλέξετε!

Αξιοθέατα Βόλος

Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου: Το Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου διαμορφώθηκε το 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη. Είναι η πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α’ και βρίσκεται στην παραλία του Βόλου.
Αχίλλειο: Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Δημοτικό Ωδείο: Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου που θεμελιώθηκε το 1885 περίπου και από το 1900 λειτούργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο: Το κέντρο τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικού Ωδείο και στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα. Το Μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και μόνιμη συλλογή.

Πάρκο Αναύρου: Το πάρκο του Αναύρου περιλαμβάνει δείγματα μοντέρνας γλυπτικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Συγκρότημα Παπαστράτου – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Οι πρώην καπναποθήκες του μεγάρου Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.

Δημαρχείο: Το Δημαρχείο της πόλης χτίστηκε το 1970, δημιουργία του Δημήτρη Πικιώνη, και αποτελεί γνήσιο δείγμα Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής.

Κάστρο Βόλου: Το Κάστρο του Βόλου βρίσκεται στην συνοικία Παλαιά στα δυτικά της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ. Χ. και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορείτε να θαυμάσετε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.

Άγαλμα Αθηνάς στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου: Το Άγαλμα της Αθηνάς κατασκευάστηκε το 1884 από το Ιταλό γλύπτη G.Previsan και τοποθετήθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την ευκαιρία των εγκαινίων του Σταθμού. Φτιαγμένο με λευκό μάρμαρο και άριστα δουλεμένες λεπτομέρειες.

Πανθεσσαλικό Στάδιο: Στο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, διεξήχθησαν προκριματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 που διοργάνωσε η Αθήνα.

Λόφος Γορίτσας: Ο Λόφος της Γορίτσας βρίσκεται ανατολικά της πόλεως του Βόλου και αποτελεί ένα φυσικό ύψωμα, περίπου 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Από το σημείο αυτό η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.

Το τρενάκι του Πηλίου: Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου είναι ένα ατμήλατο τρενάκι που λέγεται «Μουτζούρης» το οποίο διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70χρόνια. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με το τρενάκι όπου η διαδρομή θα σας μαγέψει και θα ανταμείψει την επιλογή σας…

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αρχαιολογικό Μουσείο “Αθανασάκειο” που ιδρύθηκε το 1909 και διαθέτει εκθέματα από την Προϊστορική, Νεολιθική και την Βυζαντινή περίοδο. Στις αίθουσες του μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.

Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή που στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους εκθέματα της λαογραφικής συλλογής του σημαντικού ερευνητή.

Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο: Το Μουσείο-Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζιώγα. Είναι το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή που είναι γνωστό στους ντόπιους σαν το “Σπίτι με το τριαντάφυλλο”.

Εντομολογικό Μουσείο: Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων.

Τυπογραφικό Μουσείο: Το τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας “Η Θεσσαλία” από το 1898 στεγάζεται σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και φιλοξενεί εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και τεχνολογίας.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας: Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884 και η μορφή του μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Στο σταθμό λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας: Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας διαθέτει μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος. Βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο του Βόλου.

Ιερός Ναός Κωνσταντίνου & Ελένης: Ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης χτίστηκε το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την θέση του στην παραλία του Βόλου, τον κατέστησαν σημείο αναφοράς για την πόλη.

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου: Επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν η πρώτη εκκλησία που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος στον Βόλο. Οι αγιογραφίες του ναού είναι του Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ, στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.

Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου: Ο Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα) είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης.

Ιερός Ναός ΑγίαςΤριάδας: Η Αγία Τριάδα βρίσκεται δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και είναι ένα παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού. Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες του καλλιτέχνη ζωγράφου Γουναρόπουλου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Βόλο βρίσκονται οι Αρχαιολογικοί χώροι Δημινίου, Σέσκλου, Αρχαίας Δημητριάδας και Νέας Αγχίαλου.

Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη του Βόλου, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Επίσης, στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Ο Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου βρίσκεται 8 χλμ δυτικά της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό χτισμένο πάνω στον λόφο «Καστράκι». Αποτελεί έναν από τους παλιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.

Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως δόντια.

Εκεί που είναι χτισμένη η πόλη της Νέας Αγχιάλου, αναπτύχθηκε η παλαιοχριστιανική πόλη Φθιώτιδες Θήβες, η οποία εκείνη την περίοδο αποτελούσε εκκλησιαστικό κέντρο της Μαγνησίας. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι σωζόμενα τμήματα παλαιοχριστιανικών ναών από τα οποία αξίζει να αναφέρουμε την βασιλική του αρχιερέως Πέτρου, τη βασιλική του Μαρτυρίου αλλά και τα ψηφιδωτά δάπεδα που βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες που έχουν ποικίλα θέματα και εντυπωσιακή τεχνική.

Πως θα πάτε

Η γεωγραφική θέση του νομού, στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας, καθιστά εύκολη την πρόσβαση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη.
Από την Αθήνα ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και έχετε δυο επιλογές. Ακολουθείτε την έξοδο των Μικροθηβών ή την έξοδο του Βελεστίνου. Ο δρόμος από τις Μικροθήβες είναι λιγότερα τα χιλιόμετρα ενώ από το Βελεστίνο είναι πιο ξεκούραστη η διαδρομή.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 324 χιλιόμετρα και το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί 3 ώρες και 50 λεπτά περίπου ενώ με το ΚΤΕΛ το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες και 30 λεπτά.

Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 210 χιλιόμετρα και το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί 2 ώρες και 10 λεπτά ενώ με το ΚΤΕΛ το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά.

Ο Βόλος συνδέεται σιδηροδρομικώς με την Αθήνα με Intercity και το ταξίδι διαρκεί 4:30 ώρες και με τη Θεσσαλονίκη όπου το ταξίδι διαρκεί 3:30 ώρες.

Υπάρχει αεροπορική σύνδεση από την Αθήνα στην Σκιάθο (35 λεπτά) και από την Σκιάθο στο Βόλο με υδροπτέρυγο (flying dolphin σε 1:30 ώρα) και με συμβατικό πλοίο (Ferry boat σε 2:30 ώρες). Πραγματοποιούνται διεθνείς πτήσεις charter από χώρες του εξωτερικού απ’ ευθείας στα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου.