Το κάστρο του Γλα μπορεί να περηφανεύεται ως η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη. Αποτέλεσε σημαντικό οχυρό της Βοιωτίας και δημιουργήθηκε την περίοδο της Μυκηναϊκής εποχής από τους προϊστορικούς Μίνυες του Ορχομενού. Το μεγαλόπνοο και κολοσσιαίο για την εποχή έργο δημιουργήθηκε προκειμένου οι άρχοντες της περιοχής να επιβλέπουν την πεδιάδα της Κωπαΐδας, που μέχρι τότε ήταν λίμνη η οποία αποξηράθηκε και ο λόφος που χτίστηκε η ακρόπολη ήταν νησί.
Η Ακρόπολη είχε σύντομη ζωή. Καταστράφηκε γύρω το 1200 π.Χ. και δεν ξαναλειτούργησε. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η καταστροφή των αποξηραντικών και εγγειοβελτιωτικών έργων της Μυκηναϊκής περιόδου και η περιοχή του Γλα πλημμύρισε πάλι για να παραμείνει έτσι ως τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το μεγαλύτερο και βασικότερο κτίριο είναι το Μέλαθρον ένα κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από δυο χωριστές όμοιες, ισοδιάστατες και καλοχτισμένες κατοικίες, που επικοινωνούσαν αλλά ήταν συνάμα και ανεξάρτητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το οχυρωματικό τείχος 3 χλμ. που περιλαμβάνει όλο το λόφο και έχει τρεις πύλες αλλά και τα κτίρια των αποθηκών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρόλο που τα κτίρια είχαν λειτουργικό χαρακτήρα, είναι όλα διακοσμημένα με εντυπωσιακές τοιχογραφίες με περίτεχνα σχέδια και αρμονικά χρώματα.
Τα ορατά σήμερα ερείπια ανήκουν στην μυκηναϊκή εποχή. Ενώ στο ύψωμα έχουν εντοπιστεί στοιχεία κατοίκησης της νεολιθικής εποχής, των ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων. Κατά την επανάσταση του 1821 αποτελούσε καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής που έχτισαν και μικρό εξωκλήσι.