Φλώρινα

Πρωτεύουσα: Φλώρινα
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Φλώρινα, Πρέσπες, Αμύνταιο, Ανταρτικό, Βεύη, Μελίτη, Νυμφαίο, Πισοδέρι.

Η Φλώρινα είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και συνορεύει με τη FYROM, την Αλβανία, και τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Πέλλας.

Οι φυσικές ομορφιές που διαθέτει η περιοχή σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα πυκνά από οξιές δάση, τα ιστορικά μνημεία, τις δύο γραφικές λίμνες των Πρεσπών και τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, καθιστούν το νομό μοναδικό σε ομορφιά και ποικιλία, και ιδανικό προορισμό διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η πόλη της Φλώρινας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού αποτελεί το οικονομικό, εμπορικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Χαρακτηριστικό της γύρω περιοχής είναι η πλούσια βλάστηση, γεγονός στο οποίο οφείλει η πόλη και την ονομασία της. Η σύγχρονη Φλώρινα βρίσκεται πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Είναι ιδιαίτερα γραφική και σε πολλά σημεία διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Αξιοθέατα Φλώρινα & Γύρω Περιοχή

Η Φλώρινα εκτός από το άφθονο πράσινο και τις φυσικές ομορφιές της, διαθέτει επίσης αρκετά αξιοθέατα. Επισκεφθείτε το ναό της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου της πόλης, το ζωολογικό κήπο, με διάφορα είδη από την βόρεια Ελλάδα, αλλά και άγρια ζώα (θηλαστικά και πτηνά), καθώς και το εκτροφείο θηραμάτων, όπου εκτρέφονται ελάφια, λαγοί, αγριογούρουνα, ζαρκάδια κ.α.

Το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτήριο της Πλατείας του Σιδηροδρομικού Σταθμού, και στις συλλογές του περιλαμβάνονται γλυπτά, ανάγλυφα, επιγραφές, ανασκαφικά ευρήματα και έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ιδρύθηκε το 1977, εκθέτονται έργα χαρακτικής, ζωγραφικής και γλυπτικής. Η πόλη διαθέτει επίσης μουσείο ζωολογίας, με είδη από την περιοχή, και λαογραφίας.

Στη σύγχρονη κωμόπολη του Αμύνταιου, βρίσκονται δύο λίμνες: η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών. Στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε, είναι χτισμένος ο προϊστορικός οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα, προσφέροντας ένα πανέμορφο τοπίο. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Θα σας εντυπωσιάσει το γραφικό χωριό Νυμφαίο, που είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, και το οποίο έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος. Εδώ θα συναντήσετε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, θα σεργιανίσετε σε λιθόστρωτους δρόμους και σοκάκια, θα θαυμάσετε επιβλητικά αρχοντικά και θα εξερευνήσετε πυκνά δάση. Επισκεφθείτε το ερειπωμένο αρχοντικό που διετέλεσε αρχηγείο του Μακεδονικού Αγώνα, το λαογραφικό μουσείο, τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας «Αρκτούρος».

Στο χωριό Ανταρτικό, με τα πλίνθινα σπίτια και τα αρχοντικά ξεχωριστής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, του 19ου αιώνα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο ορεινό χωριό Βεύη υπάρχουν τείχος και νεκροταφείο των Ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου. Στο χωριό Μελίτη δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο του Σκοπού, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, και υπάρχουν κατάλοιπα ρωμαϊκού λουτρού.

Ιστορική αξία έχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι, καθώς εκεί έχει ταφεί το κεφάλι του Παύλου Μελά το 1904, καθώς και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που κτίστηκε το 1050 μέσα στο δάσος και υπήρξε ορμητήριο των Μακεδονομάχων.

Κορυφαίο φυσικό αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν του νομού είναι οι Πρέσπες. Οι δύο γραφικές λίμνες, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επισκεπτών, χάρη στη μεγάλη φυσική ομορφιά και τη βιοποικιλότητά τους. Τις δύο λίμνες χωρίζει μία στενή λωρίδα γης, πλάτους 2 χιλιομέτρων περίπου. Κοντά, υπάρχουν αξιόλογοι παραδοσιακοί οικισμοί. Με περισσότερα από 1500 είδη φυτών, 260 είδη πουλιών, πάνω από 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών, η περιοχή των Πρεσπών έχει χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός από το 1974. Στη Μικρή Πρέσπα, επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μέσω πλωτής γέφυρας, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Κούλα της Μεγάλης Πρέσπας.

Σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου. Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα, ξενώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων, σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης σχετικού εξοπλισμού και ένα αξιόλογο σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια, προσελκύει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, που επιζητούν την περιπέτεια ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους.

Η Φλώρινα, με τα απέραντα δάση, τα υπέροχα τοπία, τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τις πανέμορφες λίμνες, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα βυζαντινά μνημεία και τη σύγχρονη υποδομή, ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Φλώρινα.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Φλώρινα με αυτοκίνητο μέσω της Εθνική οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για Σκύδρα και Πλατύ και από τη Θεσσαλονίκη για την Σκύδρα.