Σίφνος, Κυκλάδες

Η Σίφνος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες μαζί με την Σέριφο, τη Μήλο, την Κίμωλο και την Πάρο. Η έκτασή της είναι 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η περίμετρός της τα 28 μίλια, ενώ απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια. Το υψηλότερο βουνό της Σίφνου, ο Προφήτης Ηλίας, γνωστό και από το ομώνυμο τραγούδι, έχει ύψος 680 μέτρα.

Η μεγάλη φήμη της Σίφνου οφείλεται στην φυσική ομορφιά του τοπίου, την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις γραφικές εκκλησίες αλλά και τις πανέμορφες παραλίες όπου την καθιστούν ιδανικό μέρος για διακοπές.

Η Απολλώνια, που λέγεται και “Σταυρί”, είναι πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού. Πήρε το όνομά της από τον Θεό Απόλλωνα. Πολλά είναι τα αξιοθέατα όπως οι εκκλησίες του Τίμιου Σταυρού, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Αγίου Σώστη με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, της Παναγίας της Γερανιοφόρας, το λαογραφικό μουσείο.

Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό και λιμάνι, οι Καμάρες αποτελούνται από τον κεντρικό οικισμό και τη συνοικία της Αγίας Μαρίνας και ενώνονται μεταξύ τους με μια πανέμορφη αμμουδιά, ιδανική για κολύμπι. Από αυτό το σημείο μπορείτε να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Αξίζει να επισκεφθείτε τα μοναστήρια του Αγίου Συμεών και του Προφήτη Ηλία του Τρουλακιού, τα παραδοσιακά κεραμικά, το ναό του Αγίου Γεωργίου, το παλιό Φανάρι και τα ερείπια από την εταιρεία μεταλλίων.

Μια ευχάριστη διαδρομή από την Απολλώνια προς τον Αρτεμώνα γίνεται μέσα από το χωριουδάκι Πάνω Πετάλι. Η θέα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη είναι μαγευτική. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αντύπα και το σχολείο που ιδρύθηκε από το Νικόλαο Χρυσόγελο κατά τους χρόνους της Επανάστασης. Ο Αρτεμώνας βρίσκεται σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από την Απολλώνια και οφείλει την ονομασία του στην θεά Άρτεμη.

Η τοποθεσία προσφέρει μοναδική θέα και εντυπωσιάζει η παρουσία των νεοκλασικών αρχοντικών και οι δυο ανεμόμυλοι που σώζονται στην κορυφή του λόφου. Αξιοσημείωτες είναι οι εκκλησίες της Παναγίας της Κόγχης, της Παναγίας της Άμμου, της Παναγίας του Μπαλή. Στον Αρτεμώνα γεννήθηκε ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης αλλά και ο εθνικός αγωνιστής και πρώτος υπουργός παιδείας του ελεύθερου κράτους, Νικόλαος Χρυσόγελος.

Νοτιοανατολικά της Απολλωνίας βρίσκεται το χωριό Εξάμπελα. Στο χωριό ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά αρχοντικά, οι παλιές εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι στις “Αράδες” και το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής. Είναι το χωριό του ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιου αλλά και του διάσημου μαγείρου Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Από την Καταβατή ξεκινάει ο δρόμος για τον Προφήτη Ηλία, όπου κάθε χρόνο, στις 19 Ιουλίου προσφέρεται στον επισκέπτη η μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα από τα πιο γνήσια Σιφνέικα πανηγύρια.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις πιο κοσμικές και μεγάλες παραλίες των Κυκλάδων, με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Αξιοσημείωτα είναι τα ερείπια του Άσπρου Πύργου, του αρχαίου Πύργου, του αρχαίου νεκροταφείου στο Ακρωτηράκι και το μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού. Στην είσοδο του όρμου βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Κιτριανής με μοναδικό κτίσμα την εκκλησία της Παναγίας.

Ο Φάρος βρίσκεται στα νοτιανατολικά του νησιού, ένα ήσυχο και γραφικό ψαροχώρι με τρεις αμμώδεις παραλίες: τη Φασολού, τον Φάρο και τον Γλύφο. Υπέροχη είναι από τον Φάρο η θέα της Παναγίας της Χρυσοπηγής που είναι χτισμένη πάνω σε μια βραχώδη νησίδα, αποκομμένη από την στεριά με μια στενή λουρίδα θάλασσας. Στο Φάρο θα δείτε τα ερείπια από εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος και το Μοναστήρι του Σταυρού.

Ο Άγιος Λουκάς οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη εκκλησία του οικισμού. Είναι ένα γραφικό χωριό με λευκά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και σημαντικές εκκλησίες. Είναι το χωριό του πλοιοκτήτη Νικόλαου Βερνίκου Ευγενίδη.

Το Κάστρο, το “άστυ” του Ηρόδοτου κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο και προσφέρει πανοραμική θέα στο πέλαγος. Ο σημερινός οικισμός είναι δείγμα κάστρου της Ενετικής περιόδου.  Αξιοπρόσεκτες είναι οι εκκλησίες στο Κάστρο είναι οι εκκλησίες της Ελεούσας, της Θεοσκέπαστης, της Κοίμησης, του Αγίου Νικολάου, οι “λότζιες” που αποτελούσαν είσοδο στο κάστρο, το παλιό λιμάνι και το αρχαιολογικό μουσείο.

Το Βαθύ είναι ένα παραλιακό χωριουδάκι με ξανθή άμμο και καταγάλανα νερά. Αξιόλογα είναι οι εκκλησίες του Ταξιάρχη και της Ευαγγελίστριας, το Μοναστήρι των Φυρογείων, η Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, το σπήλαιο στην Ανεμορδίλι και το Μοναστήρι της Μερισίνης.

Στο βορειότερο άκρο του νησιού βρίσκεται το μικρό ψαροχώρι Χερρόνησος. Υπάρχουν εργαστήρια κεραμικών και μια μικρή αμμώδης παραλία. Πάνω από τη Χερρόνησο βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Πώς Θα πάτε

Με καράβι: Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά για Σίφνο. Διάρκεια ταξιδιού: 5 ώρες περίπου.

Με highspeed: Διεξάγονται καθημερινά δρομολόγια. Διάρκεια ταξιδιού: 3 ώρες περίπου.

Σύνδεση με άλλα νησιά: Η Σίφνος συνδέεται επίσης με την Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη κ.ά. καθώς και με την Κρήτη.