Νομός Τρικάλων

Πρωτεύουσα: Τρίκαλα
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Ελάτη, Καστράκι.

Τα Τρίκαλα είναι ένας από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας. Κατά το πλείστον, ο νομός Τρικάλων είναι ορεινός και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλο το χρόνο. Κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και ο τουρισμός.

Οι εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων, από τα ψηλά βουνά με τα πυκνά δάση και τα γάργαρα νερά, μέχρι τις απέραντες καταπράσινες πεδιάδες, αλλά και ο ιστορικός πλούτος, καθιστούν την περιοχή των Τρικάλων πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών.

Η πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Σύγχρονη πόλη, με φυσικές ομορφιές, καλή ρυμοτομία, ανοιχτές πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, αλλά και πολλά μνημεία. Το καλό οδικό δίκτυο κάνει προσιτά στον κάθε επισκέπτη τα πολύ όμορφα και γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται γύρω από τα Τρίκαλα.

Τα Τρίκαλα συγκεντρώνουν πολλά και σημαντικά αξιοθέατα. Από το κέντρο της πόλης διέρχεται ο Ληθαίος ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού, ο οποίος της δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα, συνεπαίρνοντας όποιον περπατά στις όχθες του. Η κεντρική πεζογέφυρα του ποταμού κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Στην απέναντι γέφυρα στέκει το άγαλμα του Ασκληπιού. Ο μικρός καταρράκτης που χύνεται μπροστά από το άγαλμα δημιουργεί ένα εκπληκτικό θέαμα, κυρίως το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου, ενός από τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία της περιοχής. Κοντά βρίσκεται η πλατεία των «Ηρώων Πολυτεχνείου», όπου τα πανύψηλα δέντρα γύρω από τη λιμνούλα με το σιντριβάνι, ξεκουράζουν τον επισκέπτη.

Χαρακτηριστικό μνημείο είναι το Φρούριο, κτισμένο από τον Ιουστινιανό στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Εκεί βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης και μέρος του θεσσαλικού κάμπου. Στο Φρούριο φιλοξενείται και το υπαίθριο θέατρο της πόλης.

Κάτω από το Φρούριο, συνεχίζει να ζει το Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία που διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εποχής της Τουρκοκρατίας. Τα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τα στενά σοκάκια ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Στο νότιο μέρος των Τρικάλων δεσπόζει το Κουρσούμ-Τζαμί, ένα μνημείο ανατολίτικης αρχιτεκτονικής, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη αντικρίζοντας τις διαστάσεις του.
Μία βόλτα στο λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος, θα σας μείνει αξέχαστη.

Στα Τρίκαλα υπάρχουν πολλά μουσεία και εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Όταν βρεθείτε στην περιοχή των Τρικάλων, μία επίσκεψη στα Μετέωρα, την απόκοσμη πέτρινη πολιτεία, επιβάλλεται. Τα Μετέωρα με τα 24 παλιά μοναστήρια-εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν τα 6-χτισμένα μέσα στους εντυπωσιακούς βράχους, θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου και προστατεύονται από την UNESCO.

Άλλες περιοχές του νομού με αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους είναι: ΕλάτηΖάρκοςΚαστανιάΠερτούλι.

Στο Περτούλι σας περιμένει το Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου ενώ για τους πιο χαλαρούς που θέλουν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν τους περιμένουν οι παραδοσιακές ταβέρνες και οι καφετέριες της περιοχής.

Τα Τρίκαλα με τις αμέτρητες φυσικές καλλονές, τα αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα και θα σας μαγέψουν.

 

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα για τα Τρίκαλα.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τα Τρίκαλα.