Μονεμβασιά, Λακωνία

Η Μονεμβασιά, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Το όνομά της σημαίνει ” Μία Είσοδος” επειδή υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την πόλη από την Πελοπόννησο. Αυτό κατά το Μεσαίωνα το μετέτρεψε σε ένα απόρθητο φυσικό φρούριο.

Σήμερα ένας υψωμένος δρόμος ενώνει το κενό που χωρίζει την περιοχή από την πόλη και οδηγεί στην μοναδική και άθικτη μεσαιωνική πόλη.

Τα τείχη της καστροπολιτείας ήταν διπλά, σε σχήμα Π αναποδογυρισμένο και κατέληγαν σε δύο πύλες: τη μεγάλη, που η επένδυσή της με σιδερένιες πλάκες είναι διάτρητη από σφαίρες, ορατές και σήμερα, και την επάνω πύλη.

Μπαίνοντας στην πόλη θα γοητευθείτε από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Ο χρόνος λες κι έχει σταματήσει στη μεσαιωνική, βυζαντινή και βενετσιάνικη καστροπολιτεία, με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες, τις αψίδες και τα οικόσημα του Αγίου Μάρκου, κατάλοιπα των Βενετών.

Θα δείτε περίπου 40 ερειπωμένες, βυζαντινές εκκλησίες.
Προχωρώντας στην πόλη παρατηρήστε την έντονη βενετσιάνικη επιρροή στη διακόσμηση, ακόμα και στις καμινάδες των σπιτιών, που είναι χτισμένα στην ανατολική πλευρά με εξώστες, ώστε να βλέπουν στη θάλασσα.

Από τη Νέα Μονεμβασιά προς το κάστρο εκτελούνται πυκνά δρομολόγια με λεωφορείο, τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις παραλίες της Γέφυρας και στο Πορί, στον Ξιφία και στην Καστέλλα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.