Λαγκάδια Αρκαδίας

Η ορεινή γραφική κωμόπολη Λαγκάδια, βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Πελοποννήσου και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια απότομη κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου, που έχει κλίση 70 μοιρών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και απέχει 65 χλμ από την Τρίπολη.

Παλιά, τα Λαγκάδια τα αποκαλούσαν το “κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου”, γιατί φαίνεται σαν να κρέμεται πάνω από ένα άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Τα Λαγκάδια χωρίζονται στην Πάνω και την Κάτω Γειτονιά. Ο Κάτω Μαχαλάς βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά που κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, του Τουθόα κατά τον Παυσανία, που αποτελεί παραπόταμο του Λάδωνα ενώ ο Πάνω Μαχαλάς ξεχωρίζει για την γραφικότητά του και την μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει στον επισκέπτη.

Τα Λαγκάδια, πιθανόν, πήραν το όνομά τους από τις τέσσερις χαράδρες που αυλακώνουν την περιοχή ενώ υπάρχουν πετρόχτιστα καλντερίμια που ενώνουν τις 18 συνοικίες. Από αυτή την μορφολογία του εδάφους έλαβαν το όνομά τους τα Λαγκάδια.

Η δημιουργία του χωριού των Λαγκαδιών πιθανολογείται στο 13ο και 15ο αιώνα και κατά μια εκδοχή οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι μάστορες που έχτισαν το κάστρο της Άκοβας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Κατά την αρχαιότητα από τα Λαγκάδια περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην Ολυμπία όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τα Λαγκάδια έχουν πλούσια ιστορία ενώ πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα του Μοριά κατά των Τούρκων. Είναι η πατρίδα της οικογένειας των Δεληγιαννέων αλλά και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821. Η οικογένεια των Δεληγιαννέων ήταν μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες της περιοχής, η οποία πρωτοστάτησε στην προετοιμασία και την διεξαγωγή του Αγώνα κατά των Τούρκων.

Επί πολλά χρόνια, η οικογένεια αναδείκνυε έναν από τους δυο μοραγιάννηδες (=αρχηγός προεστών) που είχαν έδρα την Τρίπολη, τον μοραγιάννη Ιωάννη Δεληγιάννη που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους μέσα στο σπίτι του το 1816. Λίγο μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, πέθανε και ο γιός του Θεοδωράκης από τα βασανιστήρια που υπέστη στην φυλακή.

Άλλοι αξιόλογοι άνδρες της ίδιας οικογένειας είναι και ο πολέμαρχος Κανέλλος Δεληγιάννης ο οποίος αργότερα επιτέλεσε και πρόεδρος της Βουλής.

Τα Λαγκάδια είναι και γενέτειρα δυο πρωθυπουργών του Ελληνικού κράτους, τον Θεόδωρο Π. Δεληγιάννη που δολοφονήθηκε το 1905 έξω από τη Βουλή και τον Νικόλαο Π. Δεληγιάννη που διενήργησε τις βουλευτικές εκλογές του 1895.

Σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 έπαιξαν ο Θανάσης Κίντζιος στη μάχη της Γράνας, ο ήρωας των Τρικόρφων Παπασταθούλης, ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Τσακαλογιάννης ή Καραβογιάννης που ήταν στενός συνεργάτης του Παπανικολή και του Κανάρη καθώς και πολλοί άλλοι.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει Ηρώο, αφιερωμένο στην μνήμη των πεσόντων Λαγκαδινών που συμμετείχαν στους Εθνικούς Αγώνες.

Συγχρόνως, τα Λαγκάδια είναι η πατρίδα των Λαγκαδιανών μαστόρων, που ήταν τεχνίτες της πέτρας. Οι Λαγκαδιανοί χτίστες κόσμησαν, με τα υπέροχα πέτρινα αρχιτεκτονήματά τους, την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και πολλές περιοχές όλης της Ελλάδας. Μερικά από τα αριστουργήματά τους είναι εκκλησίες, γεφύρια, πέτρινα αρχοντικά, διώροφα και τριώροφα σπίτια, νερόμυλοι, αυλές κ.ά.

Τα Λαγκάδια θεωρούνται ένα πέτρινο κομψοτέχνημα που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τοπίο με τρεχούμενα νερά, καρυδιές, πλατάνια και γραφικά καλντερίμια. Στην κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται στο χείλος της ρεματιάς και πλαισιώνεται από αιωνόβια πλατάνια, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας και να περάσετε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Το πετρόχτιστο χωριό Λαγκάδια, είναι ένας σύγχρονος και ιδανικός προορισμός διακοπών που διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και άφθονες επιλογές για διασκέδαση και διάφορες δραστηριότητες.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες των Λαγκαδιών θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό κρέας. Στα Λαγκάδια μπορείτε να βρείτε τα πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά και τοπικά ζυμαρικά. Τα Λαγκάδια φημίζονται και για τα εξαιρετικά υφαντά τους καθώς και για τα προϊόντα ξυλοτεχνίας.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Λαγκάδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού που ξεκίνησε το 1978 χάρη στον Λαγκαδιανό συγγραφέα Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη, και πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή.

 

Αξιοθέατα Λαγκάδια

Το Σπίτι των Δεληγιάννηδων: Το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων βρίσκεται στην Πάνω Γειτονιά των Λαγκαδιών. Εκεί, υπάρχουν κειμήλια της οικογένειας των προεστών.

Εκκλησίες: Η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών που είναι και ο μητροπολιτικός ναός των Λαγκαδιών χρονολογείται από το 1805. Οι Άγιοι Ταξιάρχες βρίσκονται στην πλατεία των Ηρώων της Πάνω Γειτονιάς και διαθέτουν ένα πανέμορφο πελεκητό καμπαναριό δυο επιπέδων, καθώς και ένα περίτεχνο κωδωνοστάσιο με ρολόι που είναι έργο του 1910.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στην Κάτω Γειτονιά των Λαγκαδιών και χρονολογείται από το 1854. Κάτω από το σπίτι των Δεληγιάννηδων βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Προδρόμου που χρονολογείται από το 1808 και χτίστηκε μέσα σε 40 μέρες. Επίσης, μπορείτε να θαυμάστε τα εκκλησάκια της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας του Γούναρη που βρίσκεται δίπλα σε πηγή και χρονολογείται από το 1862. Και τα δυο εκκλησάκια προσφέρουν μαγευτική θέα.

Λίμνη Λάδωνα: Ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Λάδωνα. Η λίμνη έχει σχήμα φιδιού και δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή του φράγματος από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά του ποταμού Λάδωνα. Είναι ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο που προσφέρει στον επισκέπτη πολύ όμορφες εικόνες. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται στην περιοχή πολλές δραστηριότητες όπως καγιάκ, πεζοπορία, 4Χ4 κ.ά.

Βρύσες: Στα Λαγκάδια μπορείτε να θαυμάσετε τις περίτεχνες πετρόχτιστες βρύσες που θα δείτε στην Πάνω αλλά και στην Κάτω Γειτονιά.

Πετρόχτιστα κτίρια: Αξιόλογα είναι τα επιβλητικά πετρόχτιστα κτίρια που θα συναντήσετε στα Λαγκάδια όπως αυτό του Γυμνασίου που χρονολογείται από το 1868.

Πλατεία Ηρώων: Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία των Ηρώων, όπου βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων που θυμίζει τη συμμετοχή των Λαγκαδιανών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο.Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

 

Πως θα πάτε

Οδικώς:

Τα Λαγκάδια απέχουν από την Τρίπολη 60 χλμ και από την Αθήνα 215 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου θα στρίψετε δεξιά προς Λεβίδι. Μετά το Λεβίδι, θα φτάσετε στην Βυτίνα ενώ αν προχωρήσετε θα φτάσετε σε μια διακλάδωση που οδηγεί δεξιά προς Λαγκάδια.