Ελατοχώρι

Στα Πιέρια Όρη, στη σκιά του Ολύμπου, βρίσκεται το Ελατοχώρι, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το Ελατοχώρι αποτελεί έναν από τους τρεις οικισμούς του Δήμου Πιερίων. Οι άλλοι δύο είναι η Ρητίνη και η Βρία. Ο Δήμος Πιερίων είναι ο ορεινότερος δήμος του νομού Πιερίας.

Τα Πιέρια Όρη αποτελούν συνέχεια του Ολύμπου προς τα βορειοδυτικά. Είναι ένα βουνό με πολλά ορεινά καταφύγια, πλούσια βλάστηση και άγρια πανίδα.

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και το νέο. Στις 27 Ιανουαρίου του 1944 οι Γερμανοί κατέστρεψαν τον παλιό οικισμό. Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, επειδή στην περιοχή κατασκευάζονταν πολλά σκουτιά, δηλαδή χοντρά μάλλινα υφάσματα. Το νέο Ελατοχώρι βρίσκεται δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό.

Στην πλακόστρωτη πλατεία του Νέου οικισμού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ολόγυρα είναι διασκορπισμένα γραφικά καφενεδάκια, ταβέρνες, το Δημοτικό Σχολείο και το Μεγάλο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, με το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού.

Το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Η άγρια ορεινή ομορφιά, η υπέροχη θέα στον Όλυμπο, τα κατάφυτα δάση, η μοναδική  γραφικότητα του οικισμού και το χιονοδρομικό κέντρο, καθιστούν την περιοχή ιδανική για χειμερινές αποδράσεις.

Η εγγύτητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και το γεγονός ότι συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, καθώς απέχει ελάχιστα από τις υπέροχες παραλίες της Κατερίνης, έχουν συντελέσει στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, 8 χλμ από το Ελατοχώρι. Σε υψόμετρο 1450 μ. και με μία εκπληκτική θέα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Στρέφοντας κανείς το κεφάλι μπορεί να απολαύσει μία υπέροχη θέα στον Όλυμπο, τις ακτές της Χαλκιδικής, και τον Αλιάκμονα.

Στην περιοχή του Ελατοχωρίου υπάρχουν πολλά ορειβατικά μονοπάτια μέσα από πυκνά δάση και μικρούς καταρράκτες, με υπέροχα χρώματα και μοναδική θέα,  προσφέροντας στους φυσιολάτρες μία μοναδική εμπειρία.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ενδιαφέρουσες περιηγητικές διαδρομές στην καταπράσινη ανόθευτη φύση των Πιερίων και στους γραφικούς οικισμούς τους, χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο και να απολαύσει τη μαγευτική θέα που προσφέρει η περιοχή.

Στο Ελατοχώρι θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από καταλύματα για κάθε γούστο. Ξενοδοχεία, ξενώνες και αρχοντικά είναι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρουν μία ζεστή και άνετη διαμονή.

 

Αξιοθέατα 

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου: Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση Παπά Χωράφι και σε υψόμετρο 1450 μ., προσφέροντας μία εκπληκτική θέα στον Όλυμπο, τις ακτές της Χαλκιδικής και τον Αλιάκμονα. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2001.

Χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν το χειμερινό κέντρο Ελατοχωρίου κάθε χρόνο για να επιδοθούν σε χειμερινά σπορ και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, πίστες υψηλών προδιαγραφών, σαλέ, μπαρ, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού, καθώς κια πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Ο Καταρράκτης Κρεμαστός: Στα Πιέρια, στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται ο υπέροχος καταρράκτης Κρεμαστός. Το ονομά του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ορατός από το δρόμο. Σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη, και μετά από κάποια απόσταση βγαίνει ξανά στην επιφάνεια. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Το Χειμώνα αυξάνονται οι ποσότητες του νερού και έτσι ο καταρράχτης γίνεται ορατός από τη Ρητίνη. Έχει απέραντη θέα στη Ρητίνη, τη Βρία, τον κάμπο της Κατερίνης και τον Θερμαϊκό. Η περιοχή προσφέρεται για αναρρίχηση.

Το οροπέδιο Σαρακατσάνας: Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό οροπέδιο, σε ύψος 1700 μ., με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο. Εκεί βρίσκεται το καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης. Από εκεί ξεκινούν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, ορειβασία, καθώς και πολλές ορειβατικές διαδρομές.

Ο καταρράκτης Ρέμα Σωτήρη: Μόλις 4 χλμ από το Ελατοχώρι, στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ο μικρός καταρράκτης “Ρέμα Σωτήρη”. Η εικόνα που σχηματίζει ο πανέμορφος αυτός καταρράκτης με τη γύρω βλάστηση είναι μοναδικής ομορφιάς.

Το Αϊ Νέρι (Αγιονέρι): Στο εκπληκτικό φαράγγι του Ελατοχωρίου βρίσκεται το Άι Νέρι. Στο ξωκλήσι που υπάρχει εκεί ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος. Από την οροφή της μικρής σπηλιάς αναβλύζει νερό, που σύμφωνα με τους ντόπιους έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου: Βρίσκεται στον παλιό οικισμό του Ελατοχωρίου και χαρακτηρίζεται από ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός χτίστηκε από ένα σημαντικό ποσό που προοριζόταν ως λύτρα στους κλέφτες από τους Τούρκους και κατέληξε στα χέρια των Ελλήνων.

Λαογραφική Συλλογή: Στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ελατοχωρίου φιλοξενείται ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού.

Το Αρχαίο Λατομείο (Σεντούκια): Ξεκινώντας από το χωριό Βρία, 11 χλμ από το κέντρο του,  και διασχίζοντας το βουνό υπάρχει ένα μονοπάτι 800 περίπου μέτρων που οδηγεί στο Αρχαίο Λατομείο. Φτάνοντας εκεί, θα συναντήσετε ένα κομμάτι του βουνού που αποτελείται μόνο από μάρμαρο. Εκεί, υπάρχουν τεράστια λαξευμένα μάρμαρα άλλα ορθογώνια και άλλα κυλινδρικά που προκαλούν το εύλογο ερώτημα πως μεταφέρθηκαν τόσο τεράστιοι όγκοι και σε μια τόσο δύσβατη περιοχή.

 

Δραστηριότητες

Στο Ελατοχώρι κυριαρχεί το σκι που μπορείτε να κάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, η ορειβασία, το ποδηλάτο βουνού, 4Χ4 καθώς και πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία και ορειβασία είναι:

– Παλαιοπαναγιά – Σαρακατσάνα: Είναι το πιο μακρινό μονοπάτι αλλά θα σας ανταμείψει αφού περνάει μέσα από πανέμορφα σκιερά δάση οξιάς και συναντάει μικρούς χειμάρρους.

– Σαρακατσάνα – Πηγή Κατή – Αρβανίτης: Η διαδρομή ξεκινά από τον δασικό δρόμο της Σαρακατσάνας, περνά από την Πηγή Κατή όπου μπορείτε να δροσιστείτε και καταλήγει στην κορυφή “Αρβανίτης” όπου η θέα θα σας μαγέψει.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής που είναι περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά μπορείτε να θαυμάσετε δεξιά σας τον Θερμαϊκό κόλπο, αριστερά την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, πίσω σας τον Όλυμπο και απέναντι το όρος Βέρμιο.

– Παλιά Βρία – Αρχαίο Λατομείο – Μάρμαρο: Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Μπριάζα και καταλήγει ψηλότερα στην θέση “Μάρμαρο”. Στην διαδρομή θα συναντήσετε πυκνά δάση δρυός και οξιάς ενώ ανάλογα με την εποχή μπορείτε να δείτε τα πανέμορφα χρωματιστά αγριολούλουδα που φημίζονται τα Πιέρια Όρη.

– Βλαχοπήγαδο – Σαρακατσάνα: Η διαδρομή ξεκινά από τη θέση “Βλαχοπήγαδο”, λίγο έξω από το χωριό Ρητίνη και καταλήγει στην Σαρακατσάνα. Από αρκετά σημεία η θέα είναι εξαιρετική ενώ η χλωρίδα που θα συναντήσετε στην διαδρομή ποικίλει.

– Παπά Χωράφι – Αρβανίτης – Φλάμπουρο: Ξεκινώντας από το Ελατοχώρι, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων θα βρεθείτε στην θέση “Παπά Χωράφι” όπου λειτουργεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο. Από εκεί περνώντας το ελατόδασος θα βρεθείτε στην αλπική ζώνη.

Συνεχίζοντας την κορυφογραμμή σε υψόμετρο 2.000 μέτρων θα περάσετε τις κορυφές “Σαλταπήδα”, “Αρβανίτης”, “Λαπούσι” για να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το “Φλάμπουρο”. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 7 ώρες και διαθέτει καταπληκτική θέα.

Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και πίστες υψηλών προδιαγραφών, προσελκύει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και της αδρεναλίνης.

 

Πως θα πάτε

Το Ελατοχώρι απέχει 25 χλμ από την Κατερίνη.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στο Ελατοχώρι αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στρίψετε έπειτα για Κατερίνη. Από την Κατερίνη, ακολουθώντας τη σήμανση, σε 15 λεπτά θα έχετε φτάσει στο Ελατοχώρι. Η απόσταση είναι 476 χλμ.

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε στο Ελατοχώρι ακολουθώντας την εθνική οδό, και στρίβοντας έπειτα για Κατερίνη. Από την Κατερίνη, ακολουθώντας τη σήμανση, σε 15 λεπτά θα έχετε φτάσει στο Ελατοχώρι. Η απόσταση είναι 96 χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς την Κατερίνη. Κάποια από αυτά κατευθύνονται και προς Ελατοχώρι. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη.