Η πανέμορφη Βυτίνα, μια πασίγνωστη ορεινή κωμόπολη της Αρκαδίας που δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου απέχει 43 χλμ από την Τρίπολη και περίπου 200 χλμ από την Αθήνα. Η περιοχή είναι νωχελικά απλωμένη στους πρόποδες του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.033 μέτρων και χάρη στην εξαιρετική φύση που την περιβάλλει, θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Το χειμώνα είναι συχνά σκεπασμένη με χιόνια και προσφέρει μια μοναδική εικόνα στον επισκέπτη.
Για το όνομά της έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες όπως ότι προέρχεται από αρχαιοελληνικό γυναικείο όνομα, από το όνομα δοχείου οίνου (βυτίνη) εξαιτίας της τοποθεσίας της, από τη λέξη “βυθός” ή τέλος είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «ελατόφυτος τόπος».
Στην αρχαιότητα, στη Βυτίνα λατρεύονταν οι αρχαίοι θεοί Δήμητρα και Ποσειδώνας. Στο χωριό Μαγούλιανα μπορεί κανείς να συναντήσει σήμερα τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα.
Η Βυτίνα είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ενώ θεωρείτο ιερή. Η περιοχή τροφοδοτούσε με ψωμί τον στρατό και περιέθαλπε τους τραυματίες. Από την περιοχή ήταν και πολλοί οπλαρχηγοί, καπετάνιοι και αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Το 1825 και 1826, τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πυρπόλησαν την Βυτίνα επτά φορές, εξαιτίας της ενεργής δράσης που είχε στον απελευθερωτικό αγώνα.
Το εντυπωσιακό ελατόδατος του Μαινάλου, η φρεσκάδα και η ιδιαίτερη μυρωδιά που την αρωματίζει, την προικίζουν με το σπάνιο υγιεινό κλίμα της που για χρόνια θεωρήθηκε σημαντικό θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Έως το 1940 αποτελούσε τόπο αποθεραπείας ατόμων με νοσήματα θώρακος με δύο σανατόρια.
Η Βυτίνα είναι η γενέτειρα του Ιστορικού του Έθνους Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και του Νομομαθή Βασίλη Οικονομίδη, του ιατροφιλόσοφου εξερευνητή Αφρικής & Ασίας Παναγιώτη Πόταγα των οποίων οι προτομές κοσμούν την κωμόπολη. Τέλος, είναι και η πατρίδα του Ι. Δημακόπουλου, του ήρωα Φρούραρχου του Αρκαδίου.
Αρχοντική και φιλόξενη, όμορφη και γαλήνια με τα παλιά πετρόχτιστα σπιτάκια, τα γραφικά δεντροσκέπαστα δρομάκια καθώς και την πλατεία με την παλιά εκκλησία, η Βυτίνα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες ανταμείβοντάς τους με αξέχαστες διακοπές.
Στην περιοχή θα βρείτε και πολλές επιλογές για διαμονή όπως καλαίσθητους ξενώνες, ξενοδοχεία με υψηλό επίπεδο φιλοξενίας, παραδοσιακά αρχοντικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και υπέροχα ταβερνάκια και εστιατόρια με άριστης ποιότητας φαγητό, τα στέκια για καφέ ή γλυκό, τα μαγαζιά παραδοσιακής τέχνης και οι αγορές τοπικών προϊόντων είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.
Στις ταβέρνες της Βυτίνας γευθείτε κόκορα με χυλοπίτες, αρνί στη γάστρα αλλά και κυνήγι (λαγός, αγριογούρουνο, φασιανός). Μην παραλείψετε να αγοράσετε κάστανα, τραχανά και χυλοπίτες φτιαγμένα με αγνά παραδοσιακά υλικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι καθώς και αφεψήματα και ξυλόγλυπτα.
Στις 1 Φεβρουαρίου του Αγίου Τρύφωνα διοργανώνεται στην περιοχή πανηγύρι. Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πραγματοποιείται η ετήσια «γιορτή του Δάσους».
Αξιοθέατα Βυτίνα
Πλατεία: Στην πανέμορφη κεντρική πλατεία της Βυτίνας υπάρχουν πολλά καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία κ.α. Εδώ, δεσπόζει και η προτομή του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου ενώ η προτομή του Βασιλείου Οικονομίδη βρίσκεται στην μικρή πλατεία.
Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα: Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας βρίσκεται ο πετρόχτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, πολιούχου της περιοχής, ο οποίος είναι χτισμένος το 1864 πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού. Το ναό έχτισαν ντόπιοι μάστορες με το φημισμένο τοπικό μαύρο μάρμαρο.
Ιερά Μονή Κερνίτσης: Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Κερνίτσης στο χωριό Νυμφασία, που ιδρύθηκε το 1105 και κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.
Επισκεφθείτε επίσης το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που ιδρύθηκε το 17ο αιώνα και διαθέτει επιχρυσωμένες εικόνες μοναδικής τεχνοτροπίας και αισθητικής. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Βυτίνα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σφυρίδας, χτισμένο σε μια βραχώδη τοποθεσία και με καταπληκτική θέα.
Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας: Βρίσκεται στον οικισμό Δάρα, σε απόσταση 21 χλμ από την Βυτίνα. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 16 Αύγουστου 2014. Το Μουσείο συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό, πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της όμορης γεωγραφικής περιοχής. Το Μ.Λ.Π.Δ.Α. σύμφωνα με τον μουσειογραφικό σχεδιασμό εκθέτει αντικείμενα από τη Μόνιμη Συλλογή του “Ιωάννη Μπακόπουλου”.
Το Λαογραφικό Μουσείο: Το πετρόκτιστο Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο στην πλατεία της Βυτίνας και φιλοξενεί πλούσια εκθέματα και ιστορικό υλικό.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στεγάζεται σ’ ένα αναπαλαιωμένο κτίριο στην πλατεία της Βυτίνας και έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο των εκδόσεων, τα ιστορικά έντυπα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το Σπίτι Κολοκοτρωναίων: Σε μικρή απόσταση από την Βυτίνα στο χωριό Λιμποβίσι βρίσκεται το πατρικό σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν μικρό μουσείο.
Το “Ελληνικό Σχολείο”: Ένα αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι το πετρόχτιστο “Ελληνικό Σχολείο”. Είναι ένα ιστορικό κτίριο που συνδέεται με την ιστορική σχολή της Βυτίνας.
Υδραγωγείο & Γεφύρι: Μπορείτε να δείτε το παλιό υδραγωγείο και το πέτρινο γεφύρι που περνά πάνω από τον ποταμό Μυλάοντα.
Πηγή Παυσανία: Λίγο πριν την Βυτίνα, στις παρυφές του Μαινάλου βρίσκεται η “πηγή του Παυσανία”, την οποία αναφέρει στα “Αρκαδικά”.
Περπατήστε και απολαύστε την βόλτα σας στο δεντρόφυτο «δρόμο τα αγάπης», ιδανική για ρομαντικούς και ερωτευμένους. Στην πάνω γειτονιά υπάρχει ο λόφος του Αϊ Λιά, με το ομώνυμο εκκλησάκι απ’ όπου η θέα θα σας μαγέψει.
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.
Μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε πολλούς κοντινούς προορισμούς, που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Βυτίνα. Μερικοί από αυτούς είναι Ελάτη, Πυργάκι, Μεθύδριο κ.α.
Πως θα πάτε
Οδικώς:
Η Βυτίνα απέχει από την Τρίπολη 43 χλμ και από την Αθήνα 200 χλμ.
Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Λεβίδι – Βυτίνα, στην πρώτη έξοδο μετά τα διόδια της Τρίπολης. Αφού περάσετε το Λεβίδι φθάνετε στην Βυτίνα. Η απόσταση από την Τρίπολη είναι περίπου 43 χιλιόμετρα.