Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι ένας προορισμός εξαιρετικής ομορφιάς κρυμμένος στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που είναι απολήξεις της οροσειράς των Βαρδουσίων, στην Ορεινή Ναυπακτία. Η Άνω Χώρα αποτελεί την έδρα του Δήμου Αποδοτίας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και περιβάλλεται από απέραντα δάση με έλατα και καστανιές.

Ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολύ καλή υποδομή για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Απέχει 58 χιλιόμετρα από την πολύβουη πόλη της Ναυπάκτου και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για να αποδράσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το παλιό όνομα της περιοχής ήταν Μεγάλη Λομποτινά μέχρι το 1930, όπου και μετονομάσθηκε. Υπήρξε πολύ σημαντικός οικισμός από το 15ο αιώνα, όπου άκμασε οικονομικά.

Σήμερα, οι κάτοικοι της Άνω Χώρας ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Περπατώντας στα πέτρινα πλακόστρωτα σοκάκια, στην αγορά του χωριού και αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του βουνού και ζώντας για λίγο στην μαγευτική φύση της Άνω Χώρας θα ξεφύγετε από την ρουτίνα.

Όλες οι κορυφές, οι ράχες και οι πλαγιές της περιοχής είναι σκεπασμένες με πανύψηλα έλατα και καστανιές ηλικίας τουλάχιστον 150 και έως 500 χρονών. Η περιοχή είναι προικισμένη με πλούσια και πυκνή βλάστηση αλλά και με φαράγγια, ποτάμια και χείμαρρους ενώ προσφέρεται για περιηγήσεις με off road οχήματα ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους.

Στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας ξεχωρίζουν τα ντόπια κρέατα όπως κυνήγι, χωριάτικα λουκάνικα, αρνάκι και οι πίτες.

 

Αξιοθέατα Άνω Χώρα Ναυπακτίας

 

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Παρασκευής: Αξίζει να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Χώρα, ο οποίος είναι και πολιούχος του χωριού και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Το Μονοπάτι του Κάκαβου: Περπατήστε στο μονοπάτι και απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή 45 λεπτών με σπάνια φυτά και εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά στο φαράγγι Κάκαβου. Στο παρελθόν αποτέλεσε βασικό άξονα επικοινωνίας της Άνω Χώρας με τον χωριό της Αμπελακιώτισσας.

Η Λίμνη Ευήνου: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό απ’ όπου μπορεί κανείς να περάσει στο νομό Ευρυτανίας αλλά και το αντίστροφο.

Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας – Αγίου Πολυκάρπου: Βρίσκεται στο κοντινό χωριό Αμπελακιώτισσα. Το Μοναστήρι οφείλει το όνομά του στην εικόνα της Παναγίας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Οι Τούρκοι πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό. Η εικόνα παρασύρθηκε από το ρεύμα για να βρεθεί στις 15 Αυγούστου 1455, κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. Μετά από αυτό χτίστηκε το Μοναστήρι σε αυτό το σημείο. Το 1475 το Μοναστήρι απόχτησε και το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Δραστηριότητες Άνω Χώρα Ναυπακτίας

 

Η ορεινή Ναυπακτία προσφέρεται για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.

Πεζοπορία

Πανέμορφες διαδρομές που περνούν μέσα από δάση με έλατα, καστανιές και πλατάνια θα σας εντυπωσιάσουν με την πλούσιο βλάστηση, τα γεφύρια και τα πολλά αξιοθέατα. Μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

 Άνω Χώρα – Φαράγγι Κάκαβου: Υπέροχο μονοπάτι. Διάρκεια διαδρομής 30 λεπτά.
– Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα: Διάρκεια διαδρομής 30 λεπτά.
– Άνω Χώρα – Αμπελακιώτισσα: Πανέμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως η Μονή Αμπελακιώτισσας. Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες και 30 λεπτά.
– Αγ. Γεώργιος – Καταράκτης Τσούρνα: Διάρκεια διαδρομής 20 λεπτά.
– Επάνω Ρέμα – Αϊ ‘Λιας: Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες.

* Όλα τα μονοπάτια ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Άνω Χώρας Ναυπακτίας.

4Χ4

Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας και όλη η Ορεινή Ναυπακτία είναι ιδανική για διαδρομές με τζιπ μέσα από μοναδικά πυκνόφυτα δάση, ποτάμια και μικρά χωριουδάκια.

Ορειβασία

Πολλά είναι τα ορειβατικά μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας. Μερικά από αυτά είναι:

Τσακαλάκι: Ένα από τα πιο όμορφα βουνά της περιοχής με δυο κορυφές 1.710 και 1.697μ. Η ανάβαση γίνεται είτε από την Αγία Κυριακή ή από το χωριό Κεντρική.

Ομάλια: Μια εύκολη κορυφή για ανάβαση ύψους .1655μ. και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Χαρατσί.

Τσεκούρα: Είναι ένα δύσκολο βουνό με κορυφή ύψους 1732μ. και η ανάβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Κοζίτσας ή από την μέση του δρόμου Αμπελακιώτισσας-Περδικόβρυσης.

Αρδίνης: Ο Αρδίνης είναι αδελφό βουνό με την Τσεκούρα και η κορυφή του είναι σε ύψος 1698μ. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Χάνι του Λιόλιου.

Rafting – kayak

Για τους πιο περιπετειώδης προτείνεται το ράφτινγκ και το καγιάκ στον Εύηνο ποταμό. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με έμπειρους οδηγούς – εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Πως θα πάτε

 

Από την Αθήνα μπορείτε να φθάσετε στην Ναύπακτο μέσω του Αγίου Νικολάου στο Αίγιο. Από το Αίγιο θα σας μεταφέρει το καράβι στον Άγιο Νικόλαο. Πρίν φτάσετε στην Ναύπακτο υπάρχουν ταμπέλες για Άνω Χώρα Ναυπακτίας.

Αν μεταβείτε στην Ναύπακτο μέσω Ρίου-Αντιρρίου θα ακολουθήσετε την περιμετρική της Ναυπάκτου και μετά θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Άνω Χώρα.

 

Φωτογραφίες